Fakta om Chinchilla

Chinchillaen er en gnaver, der oprindeligt kommer fra sydamerikas Andesbjerge. Den er udbredt fra Ækvator til Argentina. Udbredt er måske så meget sagt, for bestanden af vild chinchilla er reduceret kraftigt i det 19. århundrede. De dyr, man i dag finder i Andesbjergene, er hovedsageligt farmopdrættede dyr, der er genudsat i naturen.

Chinchillaen holder til i over 2.000 meters højde, hvor vegatationen mest består af budskads og kaktuslignende planter.

Rio Juncal Valley

 

Rio Juncan Valley hvor M.F. Chapmann indfangede chinchilla

Lige siden opdagelsen af Amerika har man kendt chinchillaen, men først inden for de sidste 100 år er man for alvor begyndt at opdrætte dyrene.

M. F. Chapman Vi kan takke en amerikaner ved navn F.M. Chapmann for, at vi stadig kan nyde Chinchillaen. 

Han indsamlede en lille chinchilla familie blandt de sidste tilbageværende eksemplarer i Andesbjergene og tog dem med til USA. Alle nulevende dyr menes at stamme fra hans arbejde med chinchilla avl.

Det dyr der kendes idag, hedder chinchilla lanigera. Det er et lille dyr med en meget fin og blød pels.

Chinchillaen er meget tillidsfuld, nysgerrig, væver og livlig. Det er et særdeles renligt og "lugtfri" dyr, som er garanteret fri for utøj m.v.  Dyret er næsten fri for sygdomme og virus. De få sygdomme der kan opstå er nemme at behandle.

I Danmark har man gennem mange år været med til at opbygge bestanden af disse smukke dyr. Dansk chinchilla avl har mange gamle og stolte traditioner for at fremavle verdens fineste chinchilla.